Sömnen är otroligt viktig för att du ska må bra på både lång och kort sikt. När du sover pågår nämligen otroligt många processer i kroppen – och speciellt i hjärnan. Alla dessa processer är viktiga för ditt välmående. 

Varför behöver vi sova? 

Det är när du sover som du återhämtar dig. Då sker en slags storstädning i hjärnan. De slaggämnen som samlats i hjärnan under dagens aktivitet sköljs nämligen bort under sömnen. Även andra delar av kroppen reparerar sig och sår läker. Dessutom stärks immunförsvaret och viktiga hormoner bildas under sömnen. 

Under sömnen bearbetas även alla dagens intryck på olika sätt. Minnen lagras och färdigheter som du övat på under dagen befästs genom att nya nervbanor bildas i hjärnan. Även känslor bearbetas, t ex genom drömmar. 

Det finns ingen vävnad i kroppen och ingen process i hjärnan som inte stärks av sömn, eller bevisligen försämras när man inte får tillräckligt mycket.”

Matt Walker

Sömnen består av olika faser, som har olika uppgifter. Under de olika faserna händer olika saker i hjärnan. Tidigare har man ansett att vissa faser varit viktigare än andra, men de senaste årens forskning har visat att alla faser är viktiga för att man ska må bra. 

Hur mycket behöver vi sova?

Rekommendationerna för hur mycket sömn man behöver varierar från 6-9 timmar för vuxna. Sömnbehovet är dock individuellt och påverkas bl a av din livssituation och ålder. Det vanligaste är dock att det rekommenderades 7-8 timmar. Men förutom att sova tillräckligt länge är även kvaliteten på sömnen väldigt viktig. Sömnen består av olika faser och alla faser är viktiga för hälsan och välmåendet. Om du sover sämre kan du behöva sova längre. Ett mått på om du sover tillräckligt är om du känner dig pigg och utvilad under dagen. 

Ofta sover vi bättre när vi varit aktiva. Rörelse tröttar ut kroppen, som då behöver sova djupare för att ta igen sig. Har man dessutom varit mentalt aktiv, t ex lärt sig något nytt som krävt mycket fokus, är även hjärnan i behov av djupare sömn. Har du däremot mest legat på soffan och slötittat på tv en hel dag är oftast varken kroppen eller hjärnan speciellt uttröttad och då kan det hända att du även sover sämre. Sover man för lite en natt tar kroppen ofta igen det nästa natt.

Att sova tillräckligt har bevisats:

– förbättra minnet

– stärka immunförsvaret

– öka stresståligheten

– minska suget på onyttig mat

– öka produktiviteten 

– förbättra koncentrationsförmågan 

– öka energin

– förbättra inlärningen

– minska risken för övervikt och förhöjda blodfetter

– minska stresshormoner

– minska risken för sjukdomar, t ex hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression, utmattningssyndrom och alzheimers 

Leave a comment