Är du en av dem som ofta sover för lite? Det är ju så mycket som ska hinnas med! Sömnen är dock väldigt viktig för vårt välmående – på både lång och kort sikt. Och med tanke på alla hälsofördelar god sömn ger tycker jag att det är dags att prioritera om!

Sover allt mindre

Vi sover allt mindre. T ex visar studier att britterna sover en till två timmar mindre per natt än för sextio år sedan.

Orsakerna till att vi sover mindre är flera. I dagens samhälle prioriteras och värderas ofta prestationer och effektivitet. Att sova har därför inte haft speciellt hög status de senaste årtiondena.

Dessutom har samhället förändrats och vi har nu möjlighet att vara mer aktiva under en större del av dygnet. Vi kan t ex jobba mer flexibelt och olika sorters underhållning har blivit väldigt lättillgängliga. Vem har inte stannat uppe lite för sent för att se några extra avsnitt av favoritserien? 

Även om vi sover mindre än för 100 (eller för den delen även 50 år sedan) har vårt sömnbehov inte minskat under denna tid. Det har därför blivit allt vanligare att man lider av sömnbrist. 

Vi befinner oss mitt i en sömnbristepidemi. Inte nog med att vi har alltför många störande element i vårt vardagsliv, vi lever också i en kultur som anser att sömn är för mesar och förknippar den här naturliga och livsviktiga funktionen med lathet.”

Rangan Chattergee

Vad händer när ni sover för lite?

Både kortvarig och långvarig sömnbrist påverkar kroppen negativt. Kortsiktig sömnbrist leder till sämre koncentrationsförmåga och stresstålighet samt att man lättare blir irriterad. Blodtrycket kan höjas och kroppens förmåga att reglera blodsockret blir sämre. Hungerhormonet gherlin ökar medan mättnadshormonet leptin minskar. Det är förklaringen till att man ofta blir sugen på mer onyttig mat när man sovit sämre. Kroppen blir även stressad av att sova för lite. Mängden av stresshormonet kortisol ökar nämligen. 

Flera studier har hittat samband mellan sömnbrist och olika sjukdomar, t ex fetma och typ 2 diabetes. Immunförsvaret försvagas och inflammationen i kroppen ökar när man sover dåligt eller för lite. Sömnbrist kan även bidra till oro, ångest och depression.

Svårt att sova

Förutom att vi sover mindre jämfört med tidigare generationer, har även sömnproblemen ökat.

De flesta sover dåligt ibland. Det är inte någon fara. Sover man för lite eller sämre en natt tar nämligen kroppen ofta igen det nästa natt. En allt större andel av befolkningen sover dock konstant för lite och/eller har kontinuerliga problem med sömnen. 

Att sova är inte en viljestyrka handling, vilket innebär att du inte kan bestämma dig för att somna. Att inte kunna sova kan upplevas som oerhört stressande iom att det känns som att du inte kan göra något åt det. Det stämmer dock inte. Det finns mycket som du själv kan göra för att förbättra din sömn. Massor med bra tips på hur du förbättrar sömnen kommer i nästa inlägg! Sover du ofta dåligt eller har problem med sömnen under en längre period ska du dock söka professionell hjälp för dina sömnbesvär.  

Leave a comment