Våra kroppar är byggda för rörelse. Trots det har vi blivit experter på att göra väldigt mycket med minimal fysisk ansträngning. Vi tar bilen för att förflytta oss, jobbar genom att enbart röra fingrarna över tangentbordet och underhålls ofta liggandes i soffan. Det här kan påverka vårt mående negativt. Som tur är finns det mycket som du kan göra åt detta! 

Rörelse är viktigt för att vi ska må bra både fysiskt och mentalt. De flesta vet om att motion kan skydda mot övervikt, högt blodtryck och många olika sjukdomar. Men motion förbättrar även ditt mentala välmående. Motion gör dig mindre stressad och risken för oro, ångest, nedstämdhet och depression minskar. Många blir på bättre humör och dessutom förbättras koncentrationsförmågan, minnet och inlärningsförmågan av fysisk aktivitet. Även sömnen blir vanligen bättre efter att du varit fysiskt aktiv iom att kroppen då behöver ta igen sig mer.

Om det finns en mirakelmedicin för vår hälsa så är det rörelse. Vill du bli stark och orka mer? Rörelse är svaret. Vill du bli mer kreativ, få bättre minne eller bli av med oro? Återigen, rörelse. Vill du undvika besvär av välfärdssjukdomar och leva ett långt liv? Se till att röra dig mycket.

Anders Wallensten

I och med att vårt vardagsliv har utformats så att vi kan vara så bekväma som möjligt, behöver många verkligen anstränga sig för att röra sig tillräckligt för att må bra. Idag är det vanligt att man rör på sig alldeles för lite – eller väldigt mycket och intensivt. Det är många som inte kommer i närheten av rekommendationerna medan andra tränar stenhårt, t ex för att delta i krävande långlopp. Om du gillar att gå på gymmet eller springa är det toppen, men du måste inte träna hårt fysiskt för förbättra ditt välmående.

Om träningen stressar dig bör du fundera på om du rör dig på rätt sätt. Hård fysisk träning är en stress för kroppen och om du redan är väldigt stressad kan tuff träning faktiskt göra mer skada än nytta. Det betyder inte att du inte ska röra på dig, men i så fall är lugnare rörelse (t ex promenader och avslappnande yoga) att föredra. 

Balans fokus är att rörelse ska bli en naturlig del av ditt liv som ökar ditt välmående! Försök därför att röra på dig varje dag på ett sätt som passar dig. Det måste nämligen inte vara stenhård träning (även om det frigör en del ”må bra”-hormoner), utan det räcker med att du rör dig tillräckligt och kontinuerligt för att förbättra ditt mående. Gillar du inte att träna kanske du istället kan satsa mer på trädgårdsarbete eller promenader? Förutom rörelse som förbättrar konditionen rekommenderas det att du gör någon form av muskelstärkande aktivitet 2-3 ggr/vecka. Äldre rekommenderas även att öva balans. Att öva upp smidigheten har dessutom flera fördelar. Förutom att röra på dig är det också viktigt att minska stillasittandet.

Rörelse har bl a bevisats

– förbättra blodfetter, blodtryck och blodsocker 

– förbättra flödet i blodomloppet och lymfsystemet

– minska inflammation och oxidativ stress

– reglera hormonstörningar 

– förbättra rörligheten och balansen

– skydda mot högt blodtryck, hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke, diabetes typ 2, vissa typer av cancer och demens 

– minska stress

– minska risken för oro, ångest, nedstämdhet och depression 

– förbättra sömnen 

– öka koncentrationen

– förbättra minnet och inlärningsförmågan

– minska viss upplevelse av smärta 

– ge bättre impulskontroll

Det är aldrig för sent att bli mer fysiskt aktiv! Ju mindre aktiv du varit tidigare desto snabbare kommer dessutom de första hälsovinsterna. Så att du är otränad är verkligen inte någon anledning att inte påbörja ett aktivare liv – snarare tvärtom! 

  • Rangan Chattergee ”Hälsobalansen: 4 nycklar till ett bättre liv – hur du vilar, äter, tränar och sover dig friskare” (2019)
  • Anders Rosengren ”Hela livet: en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar” (2021)
  • Anders Wallensten ”Hälsogåtan: evolution, forskning och 48 konkreta råd” (2020)
  • https://www.1177.se/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/rorelse-ar-livsviktigt/

Leave a comment