Vår dygnsrytm har betydelse för hur vi mår. Många mår bättre när de äter och sover på regelbundna tider. Det beror på att våra inre klockor påverkar oss betydligt mer än vi tidigare trott.
Nästan alla delar av kroppen präglas av dagliga rytmer. Enligt forskaren Satchin Panda har de flesta organ en egen klocka som aktiverar eller inaktiverar gener under olika tider på dygnet. Till exempel är hjärnan, levern och matsmältningssystemet olika aktiva under olika delar av dygnet.
De senaste årens forskning har gett oss mycket ny kunskap om våra kroppars cirkadiska rytm, alltså dygnsrytm. Exempel på hur våra inre klockor påverkar oss är att blodtryck, puls och kroppstemperatur är högst under dagen. Under natten är däremot delar av immunsystemet extra aktivt. Även hormoner påverkas av vår dygnsrytm. Några exempel är att sömnhormonet melatonin ökar på kvällen inför läggdags. När vi sover på natten är nivån av tillväxthormoner som högst medan aktivitetshormonet kortisol ökar på morgonen för att förbereda kroppen att vakna.
Varför är en regelbunden dygnsrytm viktig?
När vår dygnsrytm är regelbunden är vi i harmoni med våra inre klockor. Då mår vi vanligen bättre iom att kroppen då vet när den ska förbereda sig för olika aktiviteter och därmed kan genomföra dem mer effektivt. Ett exempel på detta är att matsmältningen och näringsupptaget blir bättre om man äter på regelbundna tider.
”Att ha förutsägbara dygnsrytmer är detsamma som att ha friska organ, det är något vi numera vet. Liksom en mutation i den genetiska koden kan göra oss sjuka kan vi bli sjuka av att leva i strid med 24-timmarskoden.
Satchin Panda
Dygnsklockorna rubbas när vi inte följer våra vanliga rutiner, t ex om vi stiger upp eller lägger oss tidigare eller senare än vanligt eller äter på oregelbundna tider. Jetlag beror på att kroppens dyngsklockor blir i obalans.
Stress påverkar dygnsrytmen negativt, speciellt under senare delen av eftermiddagen och kvällen. Stressen aktiverar kroppen på flera sätt. Under morgonen och tidigare på dagen är kroppen dock bättre på att hantera det. Stress senare på eftermiddagen eller under kvällen kan däremot leda till att vi kan ha svårare att varva ner på kvällen när vi borde göra det. Det kan både leda till att vi somnar senare och sover sämre. En välfungerande dygnsrytm gör dock att man kan hantera stress bättre.
- Satchin Panda ”24-timmarskoden: hur tajming av mat, sömn och träning ger effekter på hjärna, immunförsvar och vikt” (2020)
- https://ki.se/forskning/darfor-ska-vi-lyssna-pa-kroppens-rytm